Kulki ziemniaczane z patisonami

Patisony są wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Ich delikatny smak i chrupkość sprawiają, że są one popularnym składnikiem wielu potraw.

kulki ziemniaczane z patisonamiPatisony są popularnym warzywem w kuchni i mogą być używane w różnych potrawach. W okresie jesieni patisony są najdorodniejsze i najjędrniejsze. Zatem polecamy patisony w formie kulek ziemniaczanych.

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 słoik patisonów konserwowych Firma Bracia Urbanek
• sól, pieprz
• bułka tarta olej do smażenia
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy a następnie, jeszcze gorące mielimy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Kiedy nieco przestygną, dodajemy jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dodajemy odcedzone z zalewy i pokrojone patisony konserwowe.
  3. Całość mieszamy a z masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy w mocno rozgrzanym oleju. Kulki podajemy z pokrojonymi patisonami, całość ozdabiamy natką pietruszki.