Kulki ziemniaczane z patisonami

kulki ziemniaczane z patisonami

 

W okresie jesieni patisony są najdorodniejsze i najjędrniejsze.

Zatem polecamy patisony w formie kulek ziemniaczanych.

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 1 jajko
• 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 słoik patisonów konserwowych Firma Bracia Urbanek
• sól, pieprz
• bułka tarta olej do smażenia
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy a następnie, jeszcze gorące mielimy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy nieco przestygną, dodajemy jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dodajemy odcedzone z zalewy i pokrojone patisony konserwowe . Całość mieszamy a z masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy w mocno rozgrzanym oleju. Kulki podajemy z pokrojonymi patisonami, całość ozdabiamy natką pietruszki.