Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak, kremowa dynia i soczysta żurawina, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna… Twoich gości!

Składniki:
– dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
– kurczak cały 1 szt.
– żurawina Bakalland 100 g
– opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
– białe wino 100 ml
– miód 1 łyżka
– cebula 3 szt.
– czosnek 1 ząbek
– papryczka chilli 1 szt.
– sól
– pieprz
– szałwia świeża
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowatości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.