Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Szukasz prostego przepisu na efektowne danie obiadowe? Świetną propozycją będzie kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią!

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak z dynią i soczystą żurawiną, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna… Twoich gości!

Kurczak z dynią – składniki:

  • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
  • kurczak cały 1 szt.
  • żurawina Bakalland 100 g
  • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
  • białe wino 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chilli 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii.
  2. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny.
  4. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowatości możemy również dodać Złote owoce.
  5. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy.
  6. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą.
  8. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut.
  9. Potrawę podajemy z pieczywem.