Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Jesień to końcówka sezonu grzybowego, dlatego warto po raz ostatni przed zimą spróbować przepisu na grzyby. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżka masła
  • 200 g serka topionego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g gotowego ciasta francuskiego
  • pieprz czarny i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem
  3. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości
  4. Posypać utartym serem żółtym, a na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie
  5. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni, przez ok. 12 minut

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Kurki

- Jesienne przepisy

- Ciasto francuskie