Kuskus z wołowiną

Kuskus to drobna kaszka powstająca z pszenicy durum. Posiada więcej białka, a także mniej tłuszczu w porównaniu do innych kasz. Zaleca się ją osobom mającym problemy z układem pokarmowym – jest bowiem lekkostrawna.

Kuskus z wołowiną

Składniki:

  • łopatka wołowa bez kości – 50 dekagramów
  • Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr – 1 opakowanie
  • opakowanie kaszy kuskus – 1 sztuka
  • ziemniaki – 50 dekagramów
  • marchewki – 2 sztuki
  • pomidory – 2 sztuki
  • dynia – 25 dekagramów
  • cukinia – 25 dekagramów
  • cebula – 25 dekagramów
  • biała kapusta – 35 dekagramów
  • kminek, ziele angielskie, pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 1 szklanka
  • woda – 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i umyte, oczyszczone warzywa: kapustę, cukinię, cebulę, ziemniaki, marchewki, pomidory i dynię, pokrój w równą kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj mięso i cebulę. Smaż przez 10 minut, po czym dodaj ziarna ziela angielskiego i kminek.
  3. Duś na średnim ogniu około 5 minut i następnie wlej 500 mililitrów wody.
  4. Następnie dodaj fix oraz część warzyw: ziemniaki, kapustę, marchew i dynię. Ewentualnie uzupełnij płyn tak, aby wszystko było przykryte. Gotuj dalej na średnim ogniu przez 20 minut.
  5. Pod koniec duszenia dodaj pomidory oraz cukinię.
  6. W między czasie zalej kaszę kuskus lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:1. Gulasz mięsno-warzywny podawaj z kaszą kuskus.