„KWIAT WIŚNI I CZERWONA FASOLA” już na DVD!

"KWIAT WIŚNI I CZERWONA FASOLA" to ekranizacja bestsellerowej japońskiej powieści Duriana Sukegawy, która była pokazywana w polskich kinach w ubiegłym roku w wakacje. Obraz reżyserki słynnego „Lasu w żałobie” Naomi Kawase jest niezwykle ciepłą opowieścią o tym co w życiu jest naprawdę ważne.

kwiat
„KWIAT WIŚNI I CZERWONA FASOLA” już na DVD!

Obraz został świetnie przyjęty przez publiczność oraz krytykę na festiwalach filmowych na całym świecie, był także prezentowany na 68. MFF w Cannes. Zdobył również Nagrodę Publiczności na ubiegłorocznym warszawskim festiwalu WIOSNA FILMÓW.

Film został właśnie wydany na DVD. Wydawcą płyty jest Aurora Films

Sentaro, mężczyzna w średnim wieku, jest właścicielem food tracka, w którym serwuje dorayaki, japoński deser składający się z placków przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli.

Kiedy Sentaro rozpoczyna poszukiwanie pomocy kuchennej, zgłasza się siedemdziesięcioletnia Tokue. Cukiernik początkowo odrzuca jej wniosek, gdyż obawia się, że praca może się okazać ponad siły starszej pani.

Właściciel zmienia jednak zdanie, kiedy tylko próbuje pasty przygotowanej przez Tokue. Dzięki jej sekretnej recepturze na tytułowe „an” drobny biznes zaczyna rozkwitać… a decyzja o przyjęciu starszej pani do pracy daje początek niezwyklej relacji…

NAGRODY I FESTIWALE

2016 – 22. Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW – Nagroda Publiczności
2016 – Asian Film Awards 2016 – najlepszy aktor: Masatoshi Nagase (nominacja)
2016 – Nagrody Japońskiej Akademii 2016 – najlepsza aktorka: Kirin Kiki (nominacja)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Belgradzie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jokohamie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rotterdamie
2015 – Asia Pacific Screen Awards 2015 – najlepsza aktorka: Kirin Kiki
2015 – Hochi Film Awards 2015 – najlepsza aktorka: Kirin Kiki
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Belgradzie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jokohamie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rotterdamie
2015 – Tama Cinema Forum
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mińsku
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Salonikach
2015 – Tokyo Gohan Film Festival
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wiedniu
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago, Złoty Hugo (nominacja)
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bergen
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Helsinkach
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Melbourne, Nagroda Publiczności (nominacja)
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Nowe Horyzonty we Wrocławiu
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Odessie
2015 – Festiwal Filmowy w Cannes, nagroda sekcji Un Certain Regard dla reżyserki Naomi Kawase (nominacja)
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cork, Nagroda Publiczności
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w São Paulo, Nagroda Publiczności
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid, najlepszy reżyser
ZWIASTUN
Kwiat wiśni i czerwona fasola ZWIASTUN PL
KWIAT WIŚNI I CZERWONA FASOLA – ZWIASTUN

BIOGRAM REŻYSERKI

Naomi Kawase – przyszła na świat 30 maja 1969 roku w wiejskim regionie Nary, dawnej stolicy Japonii i siedziby dworu cesarskiego. Wychowywała ją cioteczna babka, której później poświęciła jeden ze swoich licznych dokumentów z wątkami autobiograficznymi. Kawase studiowała produkcję telewizyjną w Szkole Fotografii w Osace, gdzie połknęła bakcyla kina. Po ukończeniu studiów, przez następne cztery lata wykładała na macierzystej uczelni. Następnie zaczęła kręcić krótkie metraże, głównie o swoim burzliwym życiu rodzinnym, w tym ojcu, który ją zostawił, gdy była dzieckiem. W 1997 roku z pierwszym filmem nakręconym na taśmie 35 mm, „Moe no Suzaku”, została najmłodszą w historii laureatką nagrody La Caméra d’Or dla najlepszego nowego reżysera na festiwalu w Cannes. Równo dekadę później odebrała tam Grand Prix za czwarty w karierze film pełnometrażowy, „Las w żałobie” (2007).

Filmografia:

2016 Seed (kr.m.)
2015 The Vampire Lives in Our Next Door (kr.m.)
2015 Kwiat wiśni i czerwona fasola/ An
2014 Zawsze woda / Futatsume no mado
2012 Chiri (dok.)
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2011 3.11 Sense of Home (dok.)
2011 Hanezu
2010 Genpin (dok.)
2009 Eo-ddeon bang-moon
2009 Sinergias: Dialogos entre Naomi Kawase y Isaki Lacuesta (dok. kr.m.)
2008 Nanayomachi
2007 Las w żałobie / Mogari No Mori
2006 Tarachime (dok. kr.m.)
2004 Shadow / Kage (dok. kr.m.)
2003 Tsuioku no dansu (dok.)
2003 Sharasôju
2001 Ky ka ra ba a (dok.)
2000 Hotaru
1999 Mangekyô (dok.)
1997 Somaudo monogatari (dok.)
1997 Moe no suzaku
1996 Hi wa katabuki (dok.)
1995 Ten, mitake (dok. kr.m.)
1994 Katatsumori (dok. kr.m.)
1992 Ni tsutsumarete

Wpis znaleziono dzięki:

- KWIAT WIŚNI I CZERWONA FASOLA

- Naomi Kawase

- Aurora Films