Lazania po grecku

Kiedy za oknem robi się już naprawdę gorąco, zaczynamy szukać pomysłów na lżejsze dania i odrobinę różnorodności w kuchni.

lasania po grecku
Lazania po grecku

Szczególnie, że organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie niedoborów wody oraz witamin i składników mineralnych, które traci na skutek działania wysokiej temperatury.
Składniki:

  •     1 opakowanie płatów makaronu lasagne, bez gotowania
  •     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
  •     150 g sera żółtego lub sera mozzarella
  •     150 g sera feta
  •     1 cebula
  •     2 bakłażany
  •     500 g mielonej wołowiny
  •     250 ml passaty pomidorowej
  •     pół łyżeczki mielonego cynamonu
  •     150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  •     3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Na tarce zetrzyj ser żółty. Drobno posiekaj cebulę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. Bakłażany pokrój w plasterki o grubości około 5 mm każdy. Podsmaż na margarynie przez około 5 minut cebulę i mięso, do chwili, aż się zarumienią. Dorzuć Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne, który świetnie wkomponuje się w smak potrawy oraz sos pomidorowy i cynamon.
  3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 5 do 7 minut gotuj na małym ogniu.
  4. W tym samym czasie, podsmaż partiami na średnim ogniu w 2 łyżkach oleju plastry bakłażana, aż się zarumienią po obu stronach. Naczynie żaroodporne obsmaruj tłuszczem i połóż warstwę makaronu.
  5. Rozłóż połowę podpieczonych plastrów bakłażana i posyp je serem feta. Następnie nakryj je warstwą makaronu. Na to, rozprowadź dokładnie przygotowane mięso z pomidorami i zakryj całość kolejną warstwą makaronu.
  6. Pozostałe plastry bakłażana ułóż na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną i obsyp serem żółtym.
  7. Wszystko nakryj aluminiową folią i piecz przez 35 minut pod przykryciem.
  8. Następnie zdejmij folię i przez 10 minut piecz, aż danie z wierzchu się zarumieni.