Leczo warzywne

Koniec sierpnia oznacza rozpoczęcie sezonu na najtańszą, a zarazem najsmaczniejszą paprykę w ciągu roku. Pamiętajmy, że jest to cenne źródło witamin i składników mineralnych.

Leczo warzywne

Do przyrządzenia pysznego lecza warto wykorzystać nie tylko tę czerwoną, lecz także sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę. Niezastąpione okażą się też pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. Na gruncie polskim bardzo popularne jest przygotowywanie lecza również z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Leczo jarskie może być podawane solo lub w połączeniu z makaronem czy ryżem. Decyzja należy do nas! Zasada jest prosta – stawiajmy na sezonowość. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • papryka żółta – 1 sztuka
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej olej i duś drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w średnią kostkę.
3. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj oczyszczone z nasion i pokrojone w kawałki papryki.
4. Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy papryka będzie miękka, dodaj pomidory i smaż 5 minut.
5. Dodaj Delikat Knorr i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane leczo możesz podawać z pieczywem lub np. z purée ziemniaczanym na obiad.