Legumina z tapioki

Choć lubimy kulinarne eksperymenty i coraz chętniej otwieramy się na nowe, mniej lub bardziej egzotyczne smaki, równie chętnie odkopujemy także stare przepisy naszych babć. Przepisy retro przeżywają ostatnio prawdziwy renesans. Spróbuj przygotować retro przepis w nowoczesnym charakterze!

Legumina z tapioki

Składniki:

  • 70 g tapioki, drobnej
  • woda (ilość do namoczenia tapioki)
  • 340 – 360 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 460 g mleka 3,2%
  • 20 g cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę odstawić do namoczenia w wodzie na 30 min. Po tym czasie tapiokę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
  2. Mango zblendować. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Namoczoną tapiokę wymieszać w garnku z mlekiem i cukrem.
  4. Następnie podgrzewać ok. 15 min.
  5. Deser przełożyć do pucharków, udekorować musem z mango i wiórkami kokosowymi. Leguminę z tapioki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.

Wpis znaleziono dzięki:

- Tapioka

- Retro przepis

- Kulinarne eksperymenty