Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

salatka ze szpinakiem i warzywami
Lekka sałatka ze szpinakiem i pomarańczą

Opłucz go dokładnie przed podaniem, a następnie osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cząstki pomarańczy obierz z błonek. Kupując pomarańcze, wybieraj te ciężkie – będzie to oznaczało, że są soczyste.
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczą to świetny wybór na drugie śniadanie lub kolację:

Składniki:

  •     szpinak baby
  •     pomarańcza
  •     125 g mozarelli light
  •     250 g pomidorków koktajlowych
  •     70 g pomidorów suszonych na słońcu
  •     łyżka podprażonych orzeszków pinii
  •     Sos sałatkowy włoski Knorr
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Suszone pomidorki pokrój w paski, mozzarellę w kostkę.
  2. Orzechy podpraż na patelni.
  3. Sos wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, polej sosem i posyp orzeszkami.