SAVOIR VIVRE

Być kulturalnym, czyli jakim? Ustępować w tramwaju miejsca starszym, przeprowadzić przez pasy staruszkę. Może wystarczy być życzliwym dla innych? Savoir-vivre, czyli w wolnym tłumaczeniu "znajomość życia", to zbiór zasad dotyczących głównych dziedzin życia. Jeśli nie zawsze wiesz którym widelczykiem zjeść ostrygę lub w co się ubrać na rozmowę kwalifikacyjną, tu znajdziesz porady, dzięki którym nie zginiesz w gąszczu powinności i nakazów życia "w dobrym tonie".

Poznaj podstawowe zasady savoir–vivre’u w podróży

Obserwuj innych i uśmiechaj sięOdwiedzając obce kraje musisz wypracować w sobie umiejętność obserwowania miejscowej ludności. Sposób powitania, jedzenia, czy detale stroju – to wszystko jest bardzo ważne. Przyglądając się innym, sami uczymy się, jak należy...

Komplementy? Tak, poproszę!

Przez cały październik Sympatia.pl starała się pokazać, jak z mówienia sobie miłych rzeczy uczynić sposób na życie. „Dla każdego coś miłego” to pierwsza edycja akcji poświęconej komplementom.Zespół portalu Sympatia.pl postanowił sprawdzić, czy Polacy potrafią...

Podstawowe formy grzecznościowe – kiedy pan, ekscelencja, mecenas?

Jak właściwie zwracać się do osoby starszej, ekumencznej, czy o większych wpływach. Czy kobieta powinna podać pierwsza rękę podczas powitania? Te i wiele innych zasad znajdziecie w materiale poniżejTytułowanieTytuły służbowe, związane z piastowanym stanowiskiem: -...

Cenna umiejętność czyli przepraszanie

Wydawało by się, że to proste. Że słowo przepraszam - podobnie, jak proszę i dziękuję - zawsze mamy w podręcznym słowniku, którego używamy na co dzień. Są przecież słowa odświętne, niezwykłe, wydobywane w jakiejś szczególnej...

7 produktów dla zdrowej skóry, które powinnaś jeść zimą

Remedium znajdziesz w warzywniaku. Z kosmetologiem podpowiadamy, co jeść zimą, by twoja skóra była rozświetlona, zdrowa i dobrze wyglądała mimo niesprzyjającej aury. Marchewka Nie na bałwani...

Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku

Składniki:800 g fileta halibuta ze skórą 100 g wędzonego oscypka owczego 1 bulionetka drobiowa 200 g rukwi wodnej 400 g buraków 200 g...