Lody czekoladowo – herbaciane

Lody domowej roboty będą o wiele zdrowsze niż te kupne. Dodatkowo, jeśli mamy alergię na białko mleka lub jesteśmy na diecie i ograniczamy cukier – ten deser będzie dla nas idealny.

Lody czekoladowo – herbaciane

Składniki:

  • 2 duże mrożone banany
  • 1 ciemny (bardzo dojrzały) banan
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki tahiny
  • 50 ml naparu z łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Mięta i kawałek czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Banany (te mrożone i zwykłe) blendujemy na gładką masę razem z kakao, miodem, tahiną i naparem herbacianym.
  2. Wkładamy do zamrażalki na 45 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie blendujemy i ponownie wstawiamy do zamrażalki na godzinę.
  4. Lody podajemy udekorowane startą czekoladą i liśćmi mięty