Łosoś z cukinią i pomidorami

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb przygotowywanych na grillu. Zamiast podawać ją w tradycyjnej wersji, można przyrządzić rybę zawijaną w plastry z cukinii

losos z cukinia
Łosoś z cukinią i pomidorami

Tak przygotowane danie grilluje się na tackach. „Do zawiniętego w ten sposób łososia możemy dołożyć po listku bazylii”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Składniki:

  •     600 g filetu z łososia bez skóry
  •     3 łyżki ketchupu
  •     2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  •     1 cukinia
  •     kilka gałązek pomidorów koktajlowych
  •     3 łyżki octu jabłkowego
  •     3 łyżki cukru brązowego
  •     szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1.  Łososia pokrój w kwadraty 6×6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła.
  2. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
  3. Przygotuj glazurę – w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
  4. W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
  5. Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
  6. Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą.
  7. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowane oliwą i oprószone pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

Wpis znaleziono dzięki:

- Łosoś inaczej

- Łosoś z cukinią

- Dyszne danie obiadowe