Łosoś zapiekany z ryżem jaśminowym

Łosoś zapiekany z ryżem jaśminowym Britta to doskonała propozycja na pełnowartościowe i pyszne danie.

Łosoś zapiekany z ryżem jaśminowym Britta

Składniki:

  • 2 torebki ryżu jaśminowego marki Britta (200g)
  • 500 g fileta z łososia
  • 100 g sera żółtego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • marchewka
  • brokuł
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • nieduży por
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • spora szczypta mielonej słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Fileta pokroić na mniejsze kawałki posolić i popieprzyć.
  2. Na niewielkiej ilości oleju lekko je podsmażyć.
  3. Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski, a następnie poddusić na łyżce oleju, posolić.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby.
  5. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wygładzić powierzchnię posypać startym serem żółtym.
  6. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
  7. Przed podaniem posypać natką.

Wpis znaleziono dzięki:

- Łosoś

- Kuchnia

- Ryby