Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie

Mówi się, że ilu Włochów, tyle przepisów na przygotowanie makaronu, a każdy z nich jest wyjątkowy i smaczny. Wiele zależy od rodzaju makaronu.

Makaron orkiszowy z rukola i mozzarella w pomidorowo kaparowym sosie
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie

Idealnie do dań na bazie sosów pomidorowych sprawdzi się makaron orkiszowy, który dodatkowo jest korzystny dla naszego zdrowia: wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko i błonnik. Dodając do niego pomidory, pieczarki, cebulę, kapary i ser mozzarella uzyskamy prawdziwie włoskie połączenie:

Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  • opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • średnia cebula
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g rukoli
  • opakowanie mini kulek mozzarelli
  • łyżka kaparów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj na sposób al dente według wskazań producenta.
  2. Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki pokrojone w plastry oraz kurczaka pokrojonego w paseczki. Smaż chwilę. Następnie dodaj pomidorki z puszki i kapary.
  3. Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese – nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
  4. Sos połącz z makaronem. Tuż przed podaniem dodaj opakowanie kulek mozzarelli oraz garść rukoli. Całość dokładnie wymieszaj.