Makaron z gulaszem na jesienne dni

Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni

makaron z gulaszem
Makaron z gulaszem na jesienne dni

W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.

Składniki:

  •  Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
  •  Łopatka wieprzowa – 500 g
  •  Cebula – 2 średnie sztuki
  •  Marchewka – 1 średnia sztuka
  •  Pietruszka -1 mała
  •  Seler – 1/4 małej sztuki
  •  Kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
  •  Sól, pieprz do smaku
  •  Liść laurowy – 2 szt.
  •  Ziele angielskie – 6-8 szt.
  •  Olej – 3 łyżki
  •  Mąka- ok. 2 łyżki
  •  Woda – ok. 1 litr

Sposób przygotowania:

1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Gulasz inaczej

- Gulasz z makaronem

- Pyszny obiad