Pyszny makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Farsz z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

Makaron zapiekany w dyni
Pyszny makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Makaron zapiekany w dyni to przepyszne, jesienne danie. Oprócz królowej tej pory roku, znajdziemy w nim kurczaka, pora, ser i mnóstwo ziół, które nadadzą potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Szałwia jest znana ze swoich właściwości bakteriobójczych i leczniczych, a bazylia zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii, dlatego warto ją spożywać w przypadku niestrawności. Ponadto ma właściwości rozkurczowe, kojące i niweluje nadmiar gazów z organizmu.

Makaron zapiekany w dyni

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 400 gramów makaronu papardelle
  • 300 gramów mięsa z udka kurczaka
  • 300 mililitrów śmietany 30% np. od OSM Piątnica
  • 2 średnie pory
  • 300 gramów miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 6 listków świeżej szałwii
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 100 gramów tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Z dyni wytnij pokrywkę, wydrąż środek, wysmaruj wnętrze olejem i podpiecz w piekarniku w 160°C przez ok. 20 minut.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i zahartuj zimną wodą.
  3. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz do smaku, a następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor.
  4. Następnie dodaj pokrojonego w półkrążki pora (bez mocno zielonych części) masło i cząstki miąższu z wydrążonej dyni. Całość podduszaj przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
  5. Do tego dodaj wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię i bazylię. Całość wymieszaj.
  6. Nafaszeruj dynię, posyp serem, przykryj dyniową pokrywką i piecz w piekarniku w 180°C przez ok. 30-40 minut.