Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

dynia.foto.webandi.pixabay

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 400 g makaronu papardelle
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
  • 2 średnie pory
  • 300 miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 6 listków świeżej szałwii
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 o C przez ok. 20 minut.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
  4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Dynia

- Makaron zapiekany

- Piątnica