Makaron ze szparagami i pieczarkami

Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • mała cukinia
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 6-7 pieczarek
  • 100 g twardego sera np. parmezan
  • pół łyżeczki Czosnku granulowanego
  • szczypta Gałki muszkatołowej
  • sól i Pieprz biały mielony do smaku
  • 4 łyżki oliwy lub masła

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi.
  3. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
  4. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
  5. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.