Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.

Pasta with spinach and cherry tomatoes.

To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek.

Składniki (na 4 porcje):

  • Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
  • świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
  • świeży, młody szpinak – 4 garście
  • czosnek – 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
    Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
  2. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
  3. Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
  4. Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
  5. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Smacznego!