Zastosowanie konopi indyjskich w kosmetyce

W sytuacji, gdy rekordy popularności biją kosmetyki na bazie naturalnych składników, coraz częściej w ich składzie znaleźć możemy wyciąg z konopi indyjskich. Lecz jak dokładnie ten tajemniczy składnik działa na naszą skórę i czy warto go wypróbować?

Marihuana w peelingu do ciała? Zastosowanie konopi indyjskich w kosmetyce. Foto pixabay.com

Myśląc o konopi indyjskiej prawdopodobnie kosmetyki nie są Twoim pierwszym skojarzeniem. Jednak to, co zawarte w kosmetykach, to nie liście konopi, a olej pochodzący z jej nasion – innymi słowy – nie ma on żadnych właściwości narkotyzujących. Co dla wielu może być zaskakujące – olej z konopi ma jednak bardzo korzystne właściwości zarówno dla zdrowia jak i urody. Poza swoim zastosowaniem w diecie ma też wiele dobroczynnych właściwości dla skóry człowieka.

Co zawiera olej konopny?

Olej z konopi zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należący do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały. Olej zawiera również kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy.
Niedobór NNKT może powodować choroby skóry (np. łupież), częściej pojawiają się też podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia czy stany zapalne. Niedobór NNKT może przyspieszać tworzenie się zmarszczek, gdyż skóra staje się sucha i mało elastyczna.

Znalazł zastosowanie w…

Jednocześnie olej z konopi używany w produkcji balsamów do ciała i ust, peelingów czy mydeł działa wygładzająco i nawilżająco na skórę. Olej z konopi cechuje silne działanie nawilżające dzięki temu będzie idealny dla posiadaczek suchej skóry – zarówno jako składnik kosmetyków jak i samodzielny produkt. Olej z konopi jest także bardzo przyjemny w stosowaniu, gdyż nie tylko szybko się wchłania, ale też nie pozostawia tłustej „powłoki” na skórze.

Dzięki bogatej zawartości aminokwasów wykazuje pozytywne działania na skórę głowy oraz włosy. Dodany do szamponów i odżywek olej konopny uelastycznia i nadaje blasku włosom.

Stany zapalne mu nie straszne!

W przypadku stanów zapalnych, podrażnień czy zmian skórnych działa ochronnie i kojąco. Ponadto zmniejsza przebarwienia oraz ujednolica koloryt skóry. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne oraz regulujące wydzielanie sebum można znaleźć go w składzie kremów dla skóry tłustej czy trądzikowej.

Równocześnie można sądzić, że co raz to szersze zastosowanie oleju z konopi indyjskich w kosmetyce wejdzie wkrótce do powszechnej świadomości społecznej.

Joanna Perkowska

Wpis znaleziono dzięki:

- Marihuana w kosmetyce

- Olej konopny

- Aminokwasy