Mazurek miodowo-orzechowy

Mazurek to wyjątkowe wielkanocne ciasto przyozdobine bakaliami i polewą marcepanową.

mazurek miodowo orzechowy

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia100 g
  • mąka pszenna 350 g
  • cukier 50 g
  • jajko1 szt
  • żółtko1 szt
  • miód2 łyżki
  • mleko2 łyżki
  • soda oczyszczona1 łyżeczka
  • wierzch
  • Kostka do pieczenia Kasia125 g
  • cukier 50 g
  • miód2 łyżki
  • orzechy włoskie250 g
  • dodatkowo
  • twarda marmolada200 g

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Do miski włóż: Kasię, mąkę, cukier, spienioną sodę z mlekiem, jajko, żółtko i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 równe części.
  3. Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do foremek, nakłuj ciasto widelcem.
  4. Jedną z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° C przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Orzechy lekko posiekaj. W rondelku roztop Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.
  5. Gorącą polewę orzechową wyłóż na surowe ciasto w drugiej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180° C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź.
  6. Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Wpis znaleziono dzięki:

- Mazurek orzechowy

- Tradycja w Wielkanoc

- Ciasto