Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.

Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

Składniki (2 porcje) :

  • 2 medaliony indycze (po ok. 150 g każdy)
  • ok. 100 g orzechów nerkowca Kresto
  • olej Rapso
  • 1 jajko
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pomidor
  • 1/2 średniej papryki
  • 300 g groszku cukrowego
  • 1 mała cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • szparagi
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Indyka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.

2. Orzechy zmiksuj pulsacyjnie, aby za mocno ich nie rozdrobnić – mają pozostać niewielkie kawałki orzechów.

3. Roztrzep jajko, obtocz mięso w jajku, a następnie w orzechach.

4. Cukinię i paprykę pokrój według własnych preferencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę oleju i wymieszaj.

5. Groszek cukrowy połącz z pokrojonym w kostkę czosnkiem oraz z 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj.

6. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i lekko rozgrzej. Smaż mięso na małym ogniu do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron, w ten sposób mięso się upiecze, a orzechy się nie przypalą.

7. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją olejem i grilluj warzywa z obu stron (cukinię, paprykę oraz szparagi).

8. Mięso podawaj z sałatką z groszku, pomidorem oraz grillowanymi łyżki oleju i rozgrzej lekko.