Mięsa – przepisy

miesa przepisy

Cielęcina, kurczak, wołowina – różne mięsa na różne sposoby. Znajdź coś dla siebie.
Cielęcina gotowana i panierowana, schabowe Maćka Szumowskiego, kaczka pieczona, piersi z kurczaka w sosie z zielonych oliwek

Cielęcina gotowana i panierowana
Składniki:
kawałek cielęciny, najlepiej tzw. pęga, ale niekoniecznie. Po prostu nie kupować takich kawałków, które potem są twarde jak podeszwa.
Mąka i jajko
Przyprawy:
sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy.
Sposób przygotowania:
Cielęcinę umyć i włożyć do garnka z przyprawami. Gotować do miekkosci, co troche trwa. Potem kawałki – nie rozbite niczym, takie nieforemne kawałki ugotowanej, miękkiej cielęciny – obtaczać w mące i jajku i króciutko przesmażyć.
dodatkowe informacje
Jak ktoś panierki nie lubi to po prostu podawać sosem chrzanowym, ale taka ugotowana, panierowana cielęcina jest delikatna i pyszna

Schabowe Maćka Szumowskiego
Składniki:
4 kawałki plastrów schabu, mąka, jajka, sól, pieprz, woda, oliwa i masło
Sposób przygotowania:
Otóż kawałki schabowe na kotlety – te bez kosci – lekko splaszczyć dłonią, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i w jajku – bez bułki tartej! – i smażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, a w trakcie smażenia – to
jest wazne! Wtedy sa soczyste! – skropić wodą.

Kaczka pieczona
Marynata do kaczki, żeby nie była sucha
Składniki:
sos sojowy, rozgniecione goździki (ze dwa), ząbki czosnku (wedle uznania) też rozgniecione, miód, czerwona papryka słodka w proszku, pieprz, sól, ocet balsamiczny lub owocowy, majeranek (malo), oliwa z
oliwek i parę łyżek czerwonego wina. Tak naprawdę może być i pól butelki.
Sposób przygotowania:
wymieszać w miseczce i tą miksurą nasmarować kaczkę. Piec kaczkę w przykryciu, potem odkryć i polewać miksturą.

Piersi z kurczaka w sosie z zielonych oliwek
Składniki:
dwie lub 3 duże piersi, mąka, słoik zwyczajnych zielonych oliwek,
śmietana tłusta(30%), sól, pieprz, może być trochę rokpola. Zielenina.
Oliwa.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w kawałkach podsmażyć na oliwię. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na ten sam tluszcz wrzucić pokrojone oliwki, posypać mąką, by sie przyrumieniły. Wlać kubek tłustej śmietany, dodać pieprz i sól. Polać tym piersi z kurczaka. Posypać natką. Można posypać też pokruszonym rokpolem. Kilka oliwek w całości na wierzch