Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi

Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom.

Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi

Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. Wypiek ciastek jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Przygotowanie ciasteczek może stać się świetną zabawą, do której warto zaprosić dzieci.

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka mąki orkiszowe
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie opcjonalnie

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.

Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ciasteczka orkiszowe

- Płatki

- Zdrowe słodycze