Najdziwniejsze kanapki świata – przepisy na panini

Masz już dość cały czas jeść to samo na śniadanie? Mamy dla Ciebie przepisy na pyszne kanapki na gorąco!

panini
Włoskie panini z salami i boczkiem

Panini jest daniem, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. To kultowe włoskie kanapki, sporządzane z chlebków ciabatta – kruche na wierzchu i miękkie w środku. Możemy je jeść na śniadanie, spożywać na zimno lub na gorąco, przygotowując danie w specjalnym grillu. Mamy dla Ciebie dwa smaczne przepisy na gorące kanapki.

Panini z salami i boczkiem

Składniki na panini:

  • 2 ciabatty lub inne włoskie bułki
  • 150 g mozzarelli
  • opakowanie salami z zielonym pieprzem ZM Pekpol
  • opakowanie boczku z plastrach ZM Pekpol
  • szczypta tymianku
  • pomidor
  • kilka liści sałaty lodowej

 Sposób przygotowania panini:

  1. Bułki rozciąć wzdłuż, ułożyć na nich plastry mozzarelli, salami, pomidorów i sałaty.
  2. Boczek podpiec na grillu lub patelni.
  3. Chrupiący boczek ułożyć na kanapce, następnie dodatki posypać
    tymiankiem.
  4. Zamkniętą bułkę zapiec w opiekaczu.
Amerykański Sloppy Joe

Amerykański Sloppy Joe

Składniki na amerykańską kanapkę:

  • 2 duże pszenne bułki
  • opakowanie mięsa mielonego ZM Pekpol
  • 1 puszka pomidorów
  • pół łyżki musztardy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania amerykańskiej kanapki:

  1. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać mięso mielone.
  2. Gdy mięso będzie dobrze podsmażone, dodać pomidory i musztardę.
  3. Gotować, aż sos lekko odparuje.
  4. Mięso podawać w bułce, którą wcześniej można podpiec w opiekaczu lub piekarniku.