Naleśniki bazyliowe z blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami.

Naleśniki bazyliowe z blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, by w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili stworzyć pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli
  • Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:
  • 2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
  2. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
  3. Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę.
  4. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści.
  5. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili.
  6. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.