Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i jagodami

Ten wyjątkowy przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Smacznego

Składniki:

  • Mleko czekoladowe OSM Piątnica 700 ml
  • jajka 2 szt.
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • śmietana słodka 36% np. OSM Piątnica 500 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • serek mascarpone 250 g
  • świeże jagody 1 szklanka
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli.
  2. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek.
  3. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
  4. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
  5. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę
    lub rulon.