Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli

Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami.

Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 10 szparagów
  • 150 g boczku wędzonego
  • 50 g zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • 100 ml majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
  2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
  3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
  4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
  5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na naleśniki

- Warzywa

- Śniadanie