Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Nasze nawyki żywieniowe kształtują się już od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest, by już od dziecka przyzwyczajać naszych najmłodszych do sięgania po potrawy, które oprócz tego, że będą smaczne, dostarczą im niezbędnych witamin i składników odżywczych. Dlatego właśnie przepis Pascala Brodnickiego jest strzałem w dziesiątkę!

Pascal dla najmłodszych - Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Pascal dla najmłodszych – Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Dzieci zwykle wyjątkowo przepadają za daniami typu fast food. Jednak nieczęsto lubią zajadać się rybą. Dlatego, by sprostać kulinarnym wymaganiom najmłodszych, powinniśmy zapoznać się z przepisem Pascala na domowe nuggetsy – tym razem w wersji rybnej.

Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • filety z dorsza bez skórki, pokrojony w paluszki – 400 gramów
  • naturalne płatki kukurydziane, zmiksowane na puder – 150 gramów
  • żółtko rozbełtane z odrobiną wody, solą i pieprzem – 2 sztuki
  • mąka – 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 100 mililitrów
  • curry w proszku – 1 łyżka
  • umyty i pokrojony szpinak – 1 kilogram
  • płynna śmietana – 150 mililitrów
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obtocz rybę w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych, pamiętając by dobrze dociskać panierkę. Tak przygotowane filety odstaw na bok.
  2. Podgrzej w garnku 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż  szpinak na mocnym ogniu przez około 4 minuty, następnie odcedź go i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz curry i podgrzewaj całość przez  5 minut.
  3. Na głębokiej patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni i smaż rybę przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw do smaku. Przygotowane paluszki rybne podawaj ze szpinakiem. Bon appétit!