Wszystko o nietolerancji laktozy!

Czy nietolerancja laktozy to wymysł miejskich hipsterów, czy rzeczywiście jest tak uczulająca?

Alecsandro Andrade de Melo
Alecsandro Andrade de Melo

Czy laktoza to faktycznie nasz wróg? Czy osoby dorosła powinny pić mleko regularnie? I czemu w modnych kawiarniach pijemy już tylko mleko sojowe!

Laktoza to rodzaj cukru występującego w mleku. Do nietolerancji tego wyjątkowo drażniącego żołądek składnika dochodzi wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy – enzymu koniecznego do rozkładu laktozy.

Gdy w organizmie brakuje laktazy, cukier mleczny, nie może zostać rozłożony i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nietolerancja laktozy to głównie choroba dziedziczna, przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Istotą choroby jest postępujące już od 2 roku życia (a niekiedy nawet wcześniej) zmniejszanie się aktywności laktazy, która osiąga najwyżej 5 proc. wyjściowej aktywności. Objawy tego rodzaju nietolerancji cukru mlecznego rzadko występują u niemowląt i dzieci. Najczęściej pojawiają się dopiero w wieku dojrzewania lub u dorosłych.

Czasem także, nietolerancji laktozy można się po prostu „nabawić”. Może być ona wynikiem chorób lub różnych czynników, które doprowadzają do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, produkujących laktazę. Do niszczenia nabłonka i kosmków jelitowych może dojść także w wyniku nadmiernego stosowania niektórych leków, np. antybiotyków, niesterydowych leków przeciwzapalnych, kwasu acetylosalicylowego, chemioterapeutyków, oraz alkoholu. Może wystąpić także pod wpływem promieniowania jonizującego, w przebiegu niedożywienia.

AS