Oblewają Cię siódme poty. Zmień dietę

Codzienne rytuały pielęgnacyjne nie zapewniają satysfakcjonującej ochrony przed nieprzyjemnymi zapachami? Czy robisz coś nie tak? Co powinnaś zmienić?

Pocenie się
Oblewają Cię siódme poty. Zmień dietę. Foto un-perfekt/pixabay

Pocenie się ciała, a w szczególności stóp często występuje przy otyłości, cukrzycy, nadczynności tarczycy, chorobach zakaźnych lub też innych zaburzeń wewnętrznych organizmu.

Pij dużo wody mineralnej i naparów ziołowych

Wiele osób mylnie sądzi, że ograniczając ilość płynów zahamuje ilość wydzielanego potu. Nie jest to dobry sposób walki z problemem. Trzeba pamiętać, że jeśli organizm jest odwodniony, to w prawdzie wydziela mniej potu, ale jego termoregulacja pozostaje lekko zaburzona.

Pocenie się może wzmagać również kofeina, dlatego niewskazana jest kawa i czarna herbata oraz alkohol. Napoje te powodują przyspieszenie krążenia krwi oraz wzrost temperatury ciała, stąd też wzmagają potliwość. Latem warto wyeliminować całkowicie kawę i czarną herbatę. Zastąp je wodą mineralną i naparami ziołowymi. W czasie upałów wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Szczególnie pomocne mogą być napary z mięty, pokrzywy, szałwii i wierzby białej. Zrezygnuj z tych, które działają napotnie i potęgują tą dolegliwość, czyli z ziela z lipy, czarnego bzu, a także herbaty z dodatkiem korzenia imbiru.

Ważna wskazówka!

Najlepsze są napoje w temperaturze pokojowej. Bierzmy przykład z południowców, którzy popijają w ciągu dnia ciepłe napoje. Porcję chłodnego napoju z dodatkowymi kostkami lodu organizm traktuje jako zagrożenie dla właściwej ciepłoty i reaguje natychmiastowym podniesieniem temperatury. Odwrotnie jest po wypiciu ciepłego napoju, który działa jak sygnał do obniżenia temperatury ciała. Ogranicz ilość spożywanego białka, zwłaszcza w czasie upałów

Co zawiera pot?

Pot wydzielany na skórze zawiera białko, które podczas rozkładu przez bakterie powoduje przykry zapach. Jednak nie to jest problemem, spożywanie nadmiaru białka oraz tłuszczu zwierzęcego powoduje większą potliwość. Dlatego staraj się unikać dań mięsnych, zwłaszcza smażonych oraz zup gotowanych na mięsnych wywarach. Unikaj zawiesistych sosów, zrezygnuj ze śmietany, mleka i serów pleśniowych. Z nabiału wybieraj napoje mleczne fermentowane o smaku naturalnym i białe sery.