Obyczajowość godna pozazdroszczenia. Jak to robią Włosi?

Każdy się zgodzi, że kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i powielanych na świecie. Zagościła nie tylko w eleganckich restauracjach, ale przede wszystkim w wielu domach, także polskich. Dlaczego tak bardzo ją lubimy? Co sprawia, że jest tak popularna i chętniej wybierana niż na przykład grecka?

Italian food ingredients on wooden background
Obyczajowość godna pozazdroszczenia. Jak to robią Włosi?

Jednym z ważnych elementów tego sukcesu jest tradycja oraz kultura jedzenia. Włosi
przywiązują do nich ogromną wagę. Wspólne, rodzinne przyrządzanie potraw i biesiadowanie sprawiają, że kuchnia tętni życiem. W nierzadko spotykanych wielopokoleniowych domach zwykle to babcie gotują. Każda ma swój przepis na popisowe
pesto czy sos carbonara. 

Makarony, pizze czy ravioli przyrządzane są własnoręcznie, co ma duży wpływ na smak i aromat potraw. Najważniejszy moment dnia to kolacja, kiedy to rodziny zasiadają do stołu razem. Jest to czas delektowania się każdym kęsem i nie są to jednorazowe spotkania, święta czy prywatki ze znajomymi. To jest po prostu włoski styl, na co dzień. Atmosferę takiego niewymuszonego ciepła i wspaniałego jedzenia można poczuć na wyjazdach do agroturystycznych gospodarstw Italii, które coraz częściej stają się alternatywą dla hotelowych wakacji.

Skąpane w słońcu, świeże produkty

Bardzo dużą rolę odgrywa także położenie geograficzne Włoch. Ma ono dobroczynny wpływ
na rolnictwo. A to z kolei przekłada się na bardzo dobrą, jakość oraz świeżość składników.
Składniki z kolei to bohaterowie tutejszej kuchni. „Warzywa i owoce są bardzo dobrze
nasłonecznione, dojrzałe, mają niesamowity zapach i smak, w przeciwieństwie do niektórych
dostępnych w polskich supermarketach. Właśnie to sprawia, że najprostsze danie, takie jak
makaron z pomidorami i rukolą mogą  wyśmienicie smakować. Właśnie dlatego produkty,
które są bazą naszego menu sprowadzamy z Włoch – tłumaczy Anna Janowska, kierownik
restauracji La Stazione  w Krakowie. Bliskość Morza Śródziemnego sprawia, że owoce morza są tu zawsze świeże i dostępne praktycznie przez cały rok. Łaskawy klimat daje możliwość uprawy gajów oliwnych, a także winorośli. Warzywna podstawa tutejszej kuchni przekłada się na zdrowie. Dania przyrządzane w ten sposób są niezwykle wartościowe i lekkostrawne.
Nikogo więc nie powinno dziwić, że pod względem długości życia Włosi plasują się na drugim
miejscu w Europie, a dieta śródziemnomorska jest zaliczana do najzdrowszych na świecie.

Prostota i szybkość

Obecnie nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni, ale chcemy jeść lepiej i zdrowiej. Po
co warto więc sięgnąć? Oczywiście po śródziemnomorskie przepisy. Wszelkiego rodzaju i
kształtu makarony możemy zawsze  łączyć z warzywami i ziołami. W Polsce również mamy
duży ich wybór i pomimo, że ogranicza nas sezonowość, możemy wykorzystać ten pomysł.
Oni mają kolendrę i tymianek? My możemy użyć pietruszki czy lubczyku. Świetnie sprawdzą
się również ryż z dodatkami czy zupy w stylu słynnej i pożywnej, bazującej na warzywach –
minestrone. Podobnie jak mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, Polacy uwielbiają chleb. Mało
tego, ten nasz jest wyjątkowo smaczny. To najpopularniejszy składnik lunchów w pracy czy w szkole. We Włoszech jednak jest to zaledwie dodatek do obfitych sałatek czy pysznych
serów. U siebie w kuchni możemy wykorzystać sałatę masłową, pomidory oraz rodzimego
oscypka.

Za co więc tak lubimy tę kuchnię?

Jedni zapewne, za pizzę na cienkim cieście z salami, inni za parmezan i spaghetti lub słodkie tiramisu. Jednak najbardziej cenimy i zazdrościmy niepowtarzalnej kultury jedzenia. Obyczajowości i wyjątkowego spojrzenia na spożywanie i przyrządzanie posiłków. Włosi pokazują, że najprostsze dania mogą być wykwintne i przepyszne. Żyją i jedzą wyjątkowo, każdego dnia. Nauczyć się od nich możemy tego, iż z rodziną i przyjaciółmi, przy rozmowie i zabawie, każda potrawa smakuje zawsze nieprzeciętnie.