Ogniste chili con carne!

16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. To święto wszystkich miłośników ostrzejszych smaków. Żeby je uczcić, dodajmy trochę pikanterii do naszych dań!

tradycyjne_chilli_con_carne
Ogniste chili con carne!

Ostra królowa – chilli

Synonimem ognistego smaku jest papryczka chilli, która rozpali każde danie. Często jest wykorzystywana w kuchni meksykańskiej. Zainspirowani nią, możemy przygotować chilli con carne. To kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fasoli, kukurydzy i mięsa – z dodatkiem właśnie papryczki chilli.

„Danie to jest naprawdę mieszanką wybuchową. Użyjmy do niego wieprzowiny lub mieszanego mięsa mielonego – wieprzowo-wołowego. W tej wersji dania jest też dodatek pieczarek, które idealnie komponują się z pozostałymi warzywami. Chili con carne podawajmy na ciepło z ryżem, pszennym plackiem – tortillą lub z kukurydzianymi trójkątnymi tacosami” – poleca szef kuchni Knorr.

Tradycyjne chili con carne

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • Rosół wołowy Knorr
  • czerwona fasola z puszki
  • 2 papryczki chili
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory krojone z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • łyżka bazylii (może być suszona)
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno pokrój, podsmaż na oliwie razem z mięsem. Następnie dodaj chili, paprykę pokrojoną w kostkę, pieprz cayenne i całość podduś 15 minut.
  2. Kostki rosołu wołowego Knorr, dla nadania aromatu, połącz z ciepłą wodą, wlej do całości. Dodaj pomidory z puszki, gotuj pod przykryciem ok 30 minut, aż połowa płynu odparuje.
  3. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę.
  4. Gotuj jeszcze ok. 5 min.