Orientalna zupa z kalafiorem

Zupa to świetna propozycja obiadu w letnie dni. Zainspiruj się smakami orientu i wypróbuj oryginalny sposób na sycący i pożywny krem z kalafiorem.

Orientalna zupa z kalafiorem. Zdjęcie: materiały prasowe

Coraz częściej eksperymentujemy z niecodziennymi smakami, jednak składniki dla orientalnych potraw wcale nie muszą być bardzo skomplikowane i wyszukane.

Często wystarczy zaledwie kilka przypraw charakterystycznych dla danej kuchni, aby z zupełnie zwyczajnych produktów wyczarować ciekawy obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub dwie puszki ugotowanej cieciorki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 litry rosołu (warzywny lub drobiowy)
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj.
  3. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka.
  4. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy.
  5. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut.
  6. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili.
  7. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!