Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup.

Jasmeen_Kuchenne inspiracje (2)

W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana – oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

Warzywna sałatka z tahiną

Składniki na 4 porcje:

4 – 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
1 duży pomidor
2 ogórki
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
½ czerwonej cebuli
2 cebulki dymki
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.

Tahina z pieczonym bakłażanem

Składniki:

3 średniej wielkości bakłażany
1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
2 pomidory
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
duża garść drobno posiekanej mięty
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.

Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu

Składniki:

Kalafior:
1 kalafior
1 szklanka mąki
olej do głębokiego smażenia
sok z 1 cytryny
sól, biały pieprz
Sos:
¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
1 opakowanie małego jogurtu
sok z jednej cytryny
3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.

Wpis znaleziono dzięki:

- Warzywna sałatka z tahiną

- Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu

- Tahina