Orzechy źródłem zdrowia

Czym tak naprawdę są orzechy? Orzechami nazywamy suche owoce, pokryte skórką i ukryte w twardej skorupce. Oprócz takich sław jak orzechy laskowe czy nerkowce do gatunku zaliczamy też jadalne kasztany, czy nie nadające się do spożycia żołędzie.

orzechy zrodlem zdrowia

Do takich właśnie należą orzechy. Ogromna zawartość dobroczynnych tłuszczów oraz witamin sprawia, że są one najczęściej zalecaną przez specjalistów przekąską pomiędzy dietetycznymi posiłkami.

Nie trzeba być jednak na diecie, by móc korzystać z zalet orzechów. Każda odmiana charakteryzuje się indywidualnymi wartościami odżywczymi. Warto, więc sięgnąć po ich mieszankę, gdy mamy ochotę przekąsić coś smacznego, a zarazem zdrowego.

Orzechy – symbolika i zwyczaje

Do średniowiecznej Europy orzechy przybyły wraz z Arabami, ale zajadano się nimi już w czasach Cesarstwa Rzymskiego, a kto wie, może nawet i wcześniej. Dla starożytnych Greków i Rzymian te niezwykłe owoce były symbolem płodności, a Chrześcijanie utożsamiali je z ciałem i męką Chrystusa. Łacińskie powiedzenie „nuces relinquere”, czyli porzucić orzechy, nawiązuje do ślubnego zwyczaju, kiedy to pan młody prowadząc pannę młodą do świątyni rzucał je pod nogi. Znaczyło to, że zostawia zabawki młodości rozpoczynając tym samym dorosłe życie. Z czym kojarzą się orzechy w naszym kraju? W polskiej tradycji uznaje się je za symbol szczęścia, powodzenia i mądrości.

Pomoc dla zdrowia

Szczególnie wartościowe, a zarazem jedne z bardziej znanych w Polsce są orzechy włoskie. Bakalie te są doskonałe na polepszenie sprawności umysłu, poprawiają koncentrację i pamięć. Przyjdą również z pomocą, jeśli chcemy naturalnie pogłębić kolor włosów. Łupiny i liście tych orzechów zawierają bowiem barwnik wchodzący często w skład preparatów przyciemniających skórę i włosy.

Z kolei włączenie do jadłospisu pochodzących z Australii orzechów makadamia skutkuje wyraźnym obniżeniem poziomu cholesterolu w organizmie, co w konsekwencji znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, takie jak nadciśnienie czy choroba wieńcowa.

Migdały są jednym z najbardziej popularnych na świecie gatunków orzechów. Powszechnie wiadomo, że zaleca się je kobietom w stanie błogosławionym. Dlaczego akurat migdały? Ponieważ łagodzą towarzyszące ciąży mdłości oraz skutecznie zwalczają objawy zgagi. Dodatkowo mają zbawienny wpływ na prawidłową pracę układu krwionośnego. Niedawno naukowcy z Purdue University udowodnili, że żucie migdałów sprzyja odchudzaniu.

Równie pomocne dla kobiet – tym razem tych w okresie menopauzy – będą pistacje. Odróżniają się one od innych orzechów bardzo wysoką zawartością fitosteroli, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy.

Ratunek dla urody

Kolejnym uznanym w naszym kraju orzechem są owoce leszczyny. Cenione przede wszystkim ze względu na smak, są niezastąpionym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości. „Wymiata” ona z organizmu wolne rodniki oraz hamuje procesy starzenia. Zatem by zachować młody wygląd należy jeść orzechy laskowe.

Innymi cennymi dla urody bakaliami są fistaszki, czyli orzeszki ziemne. Produkowany z nich olejek arachidowy pomoże w razie problemów z suchą, atopową i łuszczącą się skórą. Jeśli natomiast kłopoty sprawiają włosy lub paznokcie – z pomocą przyjdą orzechy bombajskie popularnie zwane nerkowcami. Wzmocnią one płytkę paznokcia, polepszą wygląd cery oraz nadadzą włosom blasku. Nie bez powodu są więc składnikiem wielu preparatów kosmetycznych.

A co zrobić w przypadku, gdy walczymy z poważniejszymi uszkodzeniami naskórka? Wtedy też warto jeść orzechy, a dokładniej te, zwane brazylijskimi. To dzięki niezwykle wysokiej zawartości selenu owoce orzesznicy wyniosłej polecane są jako naturalny sposób regeneracji naskórka np. w przypadku oparzeń czy blizn. Poziom pierwiastka jest tak duży, że orzechy brazylijskie zastępują suplementację selenu w tabletkach.

Jako, że istnieje wiele odmian orzechów, każdy z łatwością wybierze te, których smak i właściwości będą mu najbardziej odpowiadać. Warto, więc włączyć je do jadłospisu w imię zdrowia i urody.

Nieznane oblicza orzecha

Czym tak naprawdę są orzechy? Orzechami nazywamy suche owoce, pokryte skórką i ukryte w twardej skorupce. Oprócz takich sław jak orzechy laskowe czy nerkowce do gatunku zaliczamy też jadalne kasztany, czy nie nadające się do spożycia żołędzie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to, o czym popularnie mówimy orzechy, w rzeczywistości orzechami nie jest. Orzeszki ziemne, kokosy, migdały, a nawet orzechy włoskie w rzeczywistości są inną odmianą roślin.

Z orzechami wiąże się kilka interesujących ciekawostek. I tak:

  • orzechy makadamia z niewyjaśnionych dotąd przyczyn są trujące dla psów,
    w starożytnych Indiach leszczyna była drzewem świętym, za ścięcie którego karano śmiercią,
  • orzechy najlepiej spożywać surowe, smażenie lub pieczenie może doprowadzić do obniżenia wartości odżywczych,
  • niektóre odmiany uprawne orzechów pekan mają tak miękką łupinę, że można zgnieść je w palcach,
  • orzechy włoskie nazywane są w Ameryce orzechami polskimi najprawdopodobniej dlatego, że z Polski pochodzą najsmaczniejsze ich odmiany.

Znając cenne właściwości orzechów, możemy z powodzeniem włączyć je do diety. Ale uwaga. Obok wszystkich swoich zalet, orzechy są też bardzo kaloryczną przekąską, nie należy, więc przesadzać z ich ilością. Jaka jest, więc optymalna dawka? Garść orzechów zjedzonych klika razy w tygodniu na pewno nikomu nie zaszkodzi a pomóc może. Poza tym bakalie te są doskonałe jako dodatek do wszelkiego rodzaju słodkości, makaronów, sałatek i mięs. Nie pozostaje, więc już nic innego jak tylko śmiało chrupać na zdrowie.