Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Lato to pora roku najhojniej obdarzająca nas świeżymi warzywami. Można z nich zrobić m.in. pyszne, kolorowe i zdrowe pasty do chleba.

pasta kalafiorowoogorkowa
Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania przy grillu czy na eleganckim przyjęciu. Poza tym są świetnym sposobem, aby przekonać najmłodszych członków rodziny do warzyw.

Składniki:

  • kalafior świeży 250g
  • ogórek świeży 100g
  • koperek ½ pęczka
  • twaróg chudy 100g
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt.
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.

To idealna pasta do świeżego pieczywa, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Świetnie smakuje z plasterkami wędzonego łososia.