Orzeźwiające kawy na lato

Morzezwiajace kawy na latorożone kawy na bazie aromatów Variations to znakomity sposób na upalne dni
Grzejące w twarz słońce, wysokie temperatury i wakacyjna atmosfera – jednym słowem lato w pełni!

W upalne dni każdy z nas szuka skutecznego sposobu na orzeźwienie i relaks. Jednym z nich jest chwila wytchnienia na tarasie ze smakowitą, mrożoną kawą.
MROŻONE CAPPUCCINO PAVLOVA VANILIO

Składniki:

• 1 kapsułka kawy Vanilio Grand Cru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 białka
• 15 g białego cukru
• kostki lodu
• marakuja (do ozdoby)

Przygotowanie:
Przygotować kawę i przelać do shakera. Dodać kilka kostek lodu oraz ekstrakt waniliowy, następnie wymieszać. Przygotować bezę: ucierać białka jajek z cukrem do uzyskania sztywnej masy. Przelać zawartość shakera do filiżanki oraz przykryć bezą. Całość ozdobić kawałkami marakui.
orzezwiajace kawy na lato2KAWA CHOCO GRANITA

Składniki na 6 porcji:
• 15 kapsułek kawy Ciocattino Grand Cru
(w celu przygotowania 600 ml kawy espresso)
• 60 g białego cukru
Przygotowanie:
Przygotować kawę, następnie rozpuścić w niej cukier, stale mieszając. Odstawić do ostudzenia. Całość przelać do naczynia, które można wstawić do zamrażarki. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Następnie widelcem skruszyć lód, który przybrał postać drobnych kryształków. Ponownie umieścić w zamrażarce, powtarzając poprzedni krok co 15 minut przez godzinę, aż całość kawy przybierze postać kruszonego lodu. Umieścić w lodowce na 20 minut, aby kryształki lodu nieco rozmiękły. Ponownie wymieszać Granitę widelcem. Podawać
w małych schłodzonych szklankach.
MROŻONA KAWA CARAMELA

Składniki:
• 2 kapsułki kawy Caramelito Grand Cru
• 2 gałki lodów o smaku karmelowym
• słony syrop karmelowy
• 100 ml mleka waniliowego
• kruszony lód

Przygotowanie:
Przygotować dwie kawy Caramelito Grand Cru, następnie przelać do shakera. Dodać dwie gałki lodów, wymieszać. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję koktajlu smoothie. Przelać do szklanki, następnie dodać 3 łyżki stołowe kruszonego lodu. Przygotować piankę mleczną przy użyciu dyszy z parą lub spieniacza Aeroccino, następnie powoli przelać do szklanki. Krawędź szklanki ozdobić syropem karmelowym.