Orzeźwiające przepisy na dania idealne na upały

Gdy żar leje się z nieba, niewiele osób ma ochotę na ciężkostrawne potrawy. To, czego potrzeba, kiedy temperatura przekracza 30oC a słońce praży, to orzeźwienie.

Co zatem przygotować na wakacyjny obiad – bez wysiłku, a jednocześnie z pomysłem? Mamy dla Ciebie kilka inspiracji.

Bez względu na to, czy spędzasz czas w mieście, czy na działce gdzie po prostu możesz wyjść do swojego ogrodu i zrelaksować się na łonie przyrody – czeka na Ciebie mnóstwo opcji, dzięki którym przetrwanie najgorętszych dni roku stanie się przyjemniejsze. Sięgnij po nie, by szybko wrzucić coś na ząb.

Zamiast sycącego obiadu…

Masz wrażenie, że Twoja rodzina z większym uśmiechem na twarzy przywita na stole coś lekkiego i delikatnego? Zostaw zawiesiste zupy i gorące ziemniaki oraz kotlety na nieco chłodniejsze dni. Czym je zastąpić?

  • Sałatką!

Soczysta sałata masłowa i lodowa, aromatyczna rukola, escarola, endywia, liście młodego szpinaku, jarmuż… to Twoja podstawa. Wszystkie te zielone liście z łatwością kupisz w najbliższym sklepie. Teraz wystarczy kilka dodatków, by powstała orzeźwiająca sałatka, pełna witamin i mikroelementów.

Co dodać do miksu sałat, by powstało coś naprawdę pysznego? Latem doskonale sprawdzają się:

  • standardowe dodatki, czyli: zielone ogórki, pomidory, cebula (zwłaszcza czerwona) czy papryka – zawsze masz je pod ręką,
  • sery – najlepiej feta lub mozzarella, dodadzą sałatce wartości odżywczych, a jednocześnie nie odbiorą jej lekkości,
  • świeże zioła – kilka gałązek tymianku, bazylii, szałwii czy świeżej mięty doda wyjątkowego aromatu całej kompozycji,
  • orzeszki – podprażony na patelni słonecznik, pestki dyni, płatki migdałów czy orzeszki pinii to świetna błonnikowa i białkowa „wkładka”, pełna zdrowych tłuszczy i witamin,
  • bób – ugotowany „al dente” doda kompozycji letniego charakteru,
  • buraki – przełamią smak i sprawią, że kompozycja nabierze unikalności,
  • schłodzony melon – jego świeży smak przełamie typowo warzywne dodatki.

Jeśli masz ochotę na coś mięsnego, możesz do sałatki dodać np. świeże krewetki, zgrillowaną pierś z kurczaka czy odrobinę wędzonego łososia. Eksperymentuj i mieszaj tak, jak chcesz.

  • Koktajl lub smoothie

Jeśli w Twojej kuchni jest blender, potrzebujesz tylko kilku składników, by stworzyć treściwy i orzeźwiający, lekki posiłek. Tak, tak – koktajl czy smoothie wcale nie musi być deserem. Z powodzeniem zastąpi również lunch, kolację a nawet obiad. Z czym go przygotować? Postaw na te warzywno-owocowe.

Jarmuż, kiwi i truskawki połączone z kruszonym lodem i łyżką miodu? A może banan, melon i rukola z odrobiną kefiru i ksylitolu? Opcji jest naprawdę wiele – przyjrzyj się przepisom lub skomponuj własne. Jeśli chcesz, by koktajl czy smoothie były jeszcze bardziej zmrożone i orzeźwiające – zawsze możesz sięgnąć po mrożone owoce oraz warzywa. Te oferowane np. przez Hortex są już obrane i właściwie gotowe do spożycia. Wystarczy zblendować i na zdrowie.

  • Chłodnik

Chłodniki, czyli zupy na zimno wracają do łask. To danie, które letnie obiady czyni wyjątkowymi. Bez względu na to, czy postawisz na klasyczny chłodnik z buraczkami / botwinką, czy na bardziej nietypowe – np. z truskawkami i imbirem, zyskasz to, czego oczekujesz od letniego menu: orzeźwienie, mnóstwo smaku a dodatkowo nasycenie dla żołądka.

Przy okazji, nie zapomnij również o typowo letnich napojach – niech butelka tego ulubionego towarzyszy Ci podczas spacerów, na rowerze, ale i w drodze do pracy – to najlepsza broń na upalne dni!

 

 

Artykuł sponsorowany