Ośmiornica po polsku z ziemniakami i selerem

Przepis na ośmiorniczki po polsku
Przepis na ośmiorniczki po polsku

Żeby nie było, że tylko politycy zajadają się ośmiorniczkami. Podajemy  prosty przepis na ośmiorniczki po polsku.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
– 1 ośmiornica o wadze 1 kg
– 2 łodygi selera naciowego
– 200 g fasolki szparagowej
– 300 g ziemniaków
– sól, pieprz, słodka papryka
– 50 g pietruszki

Sposób przygotowania:

W dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy cebulę i seler. Zanurzamy ośmiornicę we wrzątku 3 razy – za każdym razem na około 1 minutę, po czym odkładamy ją.
Gotujemy na twardo ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego i fasolkę szparagową. Przez 5 minut podsmażamy je na patelni, po czym dodajemy do nich pokrojoną na kawałki ośmiornicę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy na zimno. Przed podaniem posypujemy słodką papryką.

Smacznego!