Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Trwa najbardziej szalony czas w roku‑ KARNAWAŁ! To wprost idealny okres na zorganizowanie własnego przyjęcia zarówno w mniejszym, jak i większym gronie. Gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do przygotowania finger foods. Dlatego wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie może zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek naturalny do smarowania
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki miodu płynnego

Mus ze śliwek kalifornijskich:

  • 200g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek.
  2. Całość zblenduj na jednolitą masę.
  3. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
  4. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego.
  5. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”.
  6. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem.
  7. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ciasto francuskie

- Paluchy

- Karnawał