Paluszki warzywne z dipem oliwkowym

Paluszki warzywne to świetny pomysł na niebanalną i zdrową przekąskę! Dip oliwkowy zapewni niepowtarzalny smak. Przekonaj się sama!

Dip oliwkowy do warzyw
Paluszki warzywne z dipem oliwkowym

Dip oliwkowy do warzyw ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem.

Składniki:

  • zielone oliwki – ½ szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża bazylia – ½ pęczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml
  • sól, pieprz do smaku
  • marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia

Sposób przygotowania do oliwkowego dipu:

  1. Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
  2. Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią.

    Szybki dip do warzyw możemy wykonać z zaledwie 4 prostych składników! Możesz go podawać razem z ulubionymi świeżymi, surowymi warzywami na przystawkę lub przystawkę. Dip oliwkowy to smaczny dodatek do patyczków warzywnych i choć wiele osób nie przepada za samymi oliwkami to dip często im smakuje.

Czy wiedzieliście, że oliwki pomagają w redukcji wagi? Zawierają zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, który zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Ostatnie badania wykazały również, że jednonienasycony tłuszcz znajdujący się w oliwkach (i oliwie z oliwek) może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.