Panna Cotta według Mateusza Gesslera

Panna Cotta to pyszny deser, który sprawdzi się świetnie na każdą okazję. Mateusz Gessler zdradza, jak przygotować go szybko i pysznie!

Panna Cotta według Mateusza Gesslera

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 8 g żelatyny spożywczej
  • 50 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 4 listki mięty
  • 50 g orzechów pistacji
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz rozcięte na pół laski wanilii, całość zagotuj.
  2. W 3 łyżkach zimnej wody namocz żelatynę, następnie dodaj ją do zagotowanej już śmietany.
  3. Wyjmij laski wanilii z garnka, a pozostały krem rozlej do foremek i ostudź. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  4. Orzechy obierz ze skorupek i skórek oraz pokrój na 3 części. Pistacje podpraż na rozgrzanej patelni z miodem przez około 30 sekund, ostudź.
  5. Schłodzoną panna cottę podawaj z pistacjami, owocami oraz listkiem mięty.

Wpis znaleziono dzięki:

- Deser

- Gessler

- Kuchnia włoska