Panzanella – sałatka toskańska

Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów, z dodatkiem cebuli, oliwy oraz octu.

panzanella

Składniki:

  • 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
  • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory kolorowe
  • 20g czerwona cebula
  • ½ pęczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • 20g karczochów krojonych marki Ponti
  • 30g papryka pieczona
  • kilka kaparów marki Ponti

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek.
  2. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski.
  4. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami.
  5. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty.
  6. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Panzanella

- Sałatka toskańska

- Przepis na sałatkę