Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla

O tej porze roku uwielbiamy grillować i zawsze żałujemy, że czas grillowania szybko się kończy. Na szczęście dania grillowe możemy przyrządzić także w domu, na zwykłej patelni. Takie potrawy możemy zabierać ze sobą na wynos, np. na piknik.

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla

Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 cykoria
  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 1 awokado
  • 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
  2. Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  3. Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
    W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.
  4. Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.