Piernikowe naleśniki

Korzenne nuty wszystkim kojarzą się z Bożym Narodzeniem i wyjątkowym aromatem makowców oraz serników. Oryginalnego smaku cynamonu, imbiru i goździków można skosztować także podczas uroczystego, świątecznego śniadania.

Piernikowe naleśniki zachwycą miłośników słodkości, a ich korzenny aromat podkreśli bożonarodzeniowy klimat spotkania przy rodzinnym stole. Naleśniki smażone na innowacyjnej patelni Oil Control Florina, będą nie tylko przepyszne, lecz także delikatne i lekkie.

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 g otrębów pszennych
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej
  • orzechy włoskie
  • plastry pomarańczy i mandarynek
  • syrop klonowy
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsyp przesianą mąkę i otręby.
  2. Wszystko dokładnie mieszaj, tak aby nie było grudek.
  3. Odstaw na ok. 10 minut. Na patelnię wlej odpowiednią ilość oleju i partiami smaż naleśniki.
  4. Podaj je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.

Smacznego!