Pierogi z dodatkiem Pasteny

Pyszne pierogi z zaskakującym farszem. W sam raz znudzonych tradycyjnymi smakami!

Pierogi z dodatkiem Pasteny

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (może być w połączeniu z orkiszową czy razową)
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • duża łyżka soli

Farsz:

  • 1 lub 2 duże cebule
  • 200g sera białego (półtłusty lub tłusty)
  • 2-3 duże łyżki Pasteny – pasty z serem corregio OLE!
  • 250 g białego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 3 duże ziemniaki (ugotowane lub upieczone w dzień poprzedni)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju.
  2. Ser wraz z ziemniakami mocno ugniatamy lub traktujemy blenderem.
  3. Dodajemy smażoną cebulę, pietruszkę, pastenę, sól i pieprz.
  4. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy.
  5. Do przesianej mąki dodajemy sól oraz partami dolewamy bardzo ciepłą wodą. Ugniatamy, tak aby powstało zwarte i elastyczne ciasto.
  6. Za pomocą szklanki lub foremki wydrążamy kółka.
  7. Na sam środek każdego z nich nakładamy po dużej łyżeczce farszu i zamykamy.

Wpis znaleziono dzięki:

- Pierogi

- Pasta

- Przepis