Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni

Czas świąt i karnawału to prawdziwy festiwal kulinarnych aromatów. Obok tradycyjnych potraw na uroczystych stołach coraz częściej możemy spotkać alternatywne propozycje dań.

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni
Pierś z gęsi przygotowana metodą sous-vide to danie pasujące do wszystkich świątecznych i karnawałowych spotkań. Wykwintne. Zaskakujące. Pełne aromatu. Tak można określić dania, które powstały z użyciem metody sous-vide proponowanej przez markę Sam Cook. Poznaj przepis rodem z najlepszej restauracji! Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania ok. 70 minut.

Składniki:

  • 2 piersi gęsie
  • sól
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • tymianek
  • skórka otarta z cytryny

Sos żurawinowy:

  • 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 ml miodu
  • 150 ml wina czerwonego
  • 2 figi

Placki dyniowe:

  • 300 g dyni obranej (piżmowej lub Hokkaido)
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Dekoracja:

2 figi
łyżka masła
łyżka miodu
½ łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania piersi z gęsi. Natrzyj je solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny.
  2. Tak zamarynowane mięso zapakuj próżniowo przy użyciu zgrzewarki próżniowej Sam Cook (każdy kawałek oddzielnie). Odłóż i zaczekaj minimum pół godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i spakowane przetrzymać w lodówce.
  3. W garnku z wodą zamocuj termo cyrkulator Sam Cook i ustaw temperaturę 65°C. Wyreguluj także czas na 60 minut. Piersi gęsie w woreczkach włóż do garnka.
  4. W między czasie przyrządź sos żurawinowy: Żurawinę usmaż z miodem; gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła i podlej czerwonym winem. Gdy wino odparuje i sos się zagęści, jest gotowy do podania.
  5. Czas na placuszki! Zetrzyj na tarce dynię i cebulę (jak w przypadku placków ziemniaczanych).
  6. Do pulpy dodaj jajo, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Formuj łyżką niewielkie placuszki i wykładaj na rozgrzany na patelni olej; smaż z obu strony na złoty kolor.
  8. Przekrojone na pół figi podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.
  9. Na talerz wyłóż placuszki dyniowe, a następnie wylej sos żurawinowy. Na sosie ułóż pierś z gęsi i udekoruj smażonymi figami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Gęś

- Sous-vide

- Żurawina