Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich
Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach Paryża. Wytwarzany jest zwykle z krowiego mleka. Charakteryzuje go delikatny orzechowy smak i aromat dymu. Z zewnątrz okryty jest białą, aksamitną skórką, która zdecydowanie odróżnia się od intensywnego smaku kremowej konsystencji wnętrza sera.
Sery bardzo dobrze wypadną w połączeniu z owocami, których wykorzystanie na grillu gorąco polecam. Przykładem dania, które smakować będzie doskonale, są faszerowane brzoskwiniami i serem brie piersi kurczaka. Proste w przygotowaniu, a przy tym wykwintne i smaczne.
Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami
Składniki:
- pierś z kurczaka – 400 gramów
- Przyprawa do grilla Knorr – 2 łyżki
- Ketchup Hellmann’s Pikantny – 3 łyżki
- brzoskwinie bez skóry (mogą być też
- morele lub śliwki) – 3 sztuki
- listki mięty – 6 sztuk
- świeże listki bazylii – 6 sztuk
- szalotka – 4 sztuki
- sok pomarańczowy – 200 mililitrów
- ser brie – 1 plaster
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- rukola – 1 opakowanie
- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj jedną łyżkę cukru, kiedy cebula zeszkli się. Podsmażaj i gdy cukier zacznie się widocznie karmelizować, dolej sok pomarańczowy. Gotuj do czasu odparowania soku. Przełóż cebulę do miski i zostaw do wystygnięcia.
Następnie pokrój brzoskwinie w małą kostkę i dodaj je do cebuli. Dopraw do smaku pokrojoną cienko miętą i bazylią, wymieszaj.
Pokrój piersi z kurczaka pod skosem w cienkie plastry. Mięso połóż między posmarowanymi oliwą dwiema foliami spożywczymi. Rozbij piersi kurczaka na brzegach i posmaruj je wymieszaną z ketchupem Hellmann’s Przyprawą do grilla Knorr. Dzięki przyprawie potrawa nabierze pożądanego smaku, a za sprawą karmelizującego się na mięsie ketchupu, kurczak będzie lekko pikantny i soczysty.
Na środku piersi kurczaka połóż plaster sera brie, a na to łyżkę wcześniej przygotowanego farszu z brzoskwini i cebuli. Zawiń brzegi mięsa w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Posmaruj kurczaka marynatą z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu.
Mięso ułóż na grillu na namoczonej uprzednio deseczce zrobionej z cedrowego lub owocowego drewna. Dzięki temu kurczak dodatkowo się uwędzi. Grilluj pod pokrywą. Tak przygotowane roladki podaj z sałatką z pomidorków i rukoli z dodatkiem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr, który idealnie smakować będzie w połączeniu z przygotowanym mięsem.