Piersi nadziewane bobem, zawijane w boczku

Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek.

Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego
wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu.

Składniki:

  •  2 piersi Kurczaka Zagrodowego
  •  ok 300-400 g bobu
  •  1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
  •  2 łyżeczki oliwy
  •  1 ząbek czosnku, starty
  •  sól i pieprz
  •  10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
  2. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem.
  3. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
  4. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C.
  5. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.