Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Dania z wykorzystaniem mięsa to świetna propozycja na zimne popołudnia. Jako dodatek do nich dobrze sprawdzą się produkty sezonowe, takie jak grzyby, orzechy czy najlepsze w tym okresie z owoców – jabłka. Zainspirujmy się przepisami i stwórzmy pyszne, rozgrzewające dania dla całej rodziny.

Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 4 łyżki ketchupu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 150 g sałaty rukoli
  • 50 g parmezanu
  • 50 g orzechów pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem zrób nacięcie po długości piersi (rodzaj kieszonki). Umieść w nim suszone pomidory. Możesz spiąć wykałaczkami, aby piersi się nie rozpadły.
  2. W misce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z ketchupem i odrobiną oleju z suszonych pomidorów. W powstałej marynacie, która nada mięsu soczystości i smaku, obtocz piersi z kurczaka. Miskę przykryj i odstaw do lodówki na 12 godzin, aby przyprawa weszła w głąb mięsa.
  3. Przygotuj pesto z rukoli – w kielichu miksera zmiksuj rukolę, orzeszki pinii, czosnek, parmezan. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i sokiem z cytryny.
  4. Piersi grilluj pod przykryciem, przez około 20 minut. Mięso obracaj co jakiś czas na druga stronę. Piersi tuż przed podaniem obtocz w przygotowanym wcześniej pesto.